Guldhamster

Eng: golden hamster;  ty:  Syrischen goldhamster 

fr: Hamster d'ore


Kom godt i gang.


Guldhamsteren er et godt ”begynderkæledyr”. Den er relativ robust, og stiller ikke de helt store krav. Den hverken støjer eller sviner og den er billig i anskaffelse og drift. Den er vist det eneste af vore mindre kæledyr, som foretrækker at leve alene, uden artsfæller,  det meste af tiden. Guldhamsteren kommer fra mere tropiske områder i modsætning til den almindelige hamster, som bl.a. lever i Mellemeuropa. Guldhamstere kan købes hos dyrehandlere eller private og den behøver kun et mindre bur,  ca. 50-75 cm langt.

Anbring buret et roligt sted uden alt for meget færdsel og hvor det ikke udsættes for træk eller store temperaturudsving. Som bundlag bruges et 3-4 cm tykt lag spåner. Guldhamsteren skal desuden have en hule den kan sove i om dagen! Guldhamsteren er mest aktiv om natten, så hvis du stiller buret lige ved siden af din seng vil du med garanti få din nattesøvn forstyrret.


Den fodres bedst med færdigkøbt hamsterblanding fra dyrehandleren. Den kan leve længe på dette foder, men du skal give den lidt livskvalitet og underholdning i form af friske grene eller rødder og lidt frugt og grønt flere gange om ugen.  Husk hver dag at fjerne overflødigt frugt og grønt, ellers ligger det og rådner. Den må gerne få lidt legetøj at gnave i og meget gerne et løbehjul til at motionere i.


Guldhamsteren er renlig og vil gerne benytte et bestemt hjørne af buret til sin afføring. Anbring evt en skål med chinchillasand eller lignende i dette hjørne og skift dette tit. Så behøver bundlaget kun at blive skiftet en gang om ugen, evt. kun 2-3 gange om måneden, hvis du føler at det er tørt og rent.


Guldhamsteren er et lille dyr, ca 10 cm langt, og den kan kravle gennem små åbninger på f.eks. 2 cm. Hvis du tager den ud af buret og pusler med den – hvilket den sikkert godt kan lide – så hold hele tiden øje med den, den kan forbavsende hurtigt forsvinde.


En guldhamster lever ikke mere end et par år, men kan sagtens nå at få mange unger, hvis du giver den mulighed for det. Sæt en han og en hun sammen i et par dage og de vil sandsynligvis have parret sig. Efter et par uger føder hun op til 12 unger, som regel lidt færre. De er kønsmodne efter 1-2 måneder så de skal helst adskilles tidligt.


Baggrund


Hamstere er små enkelttandede gnavere (Rodentia) tilhørende familien studsmus (Cricetidae). De er i familie med lemminger, markmus og mosegrise og der kendes ca. 13 arter, hvor en ret stor  art - hamsteren (Cricetus cricetus) findes  udbredt fra  Mellem-europa til Sibirien. Det er kun lykkedes at gøre en art tam, nemlig guldhamsteren (Mesocricetus auratus). Det menes at den totale bestand af guldhamstere i fangenskab i dag stammer fra en hun, der i 1930 ved Aleppo i Syrien blev indsamlet sammen med dens 12 unger. Den vildtlevende hamster er nærmest sort, mens guldhamsteren i vildform er gyldent brunlig og med lys bug. Guldhamsteren findes i dag i et utal af variationer indenfor farve, mønster og pelstykkelse mv. Guldhamsteren er en hamster af middelstørrelse . Hannen vejer normalt 100-150g og hunnen lidt mere.


Anskaffelse


Guldhamstere lever  i naturen alene og er kun sammen med artsfæller, når de skal parre sig. En guldhamster i fangenskab kan derfor bedst lide at være alene og den forsvarer sit territorium meget kraftigt, hvis der skulle komme en indtrængende artsfælle. Ikke engang  hun  og han vil kunne lide at være sammen i længere tid end parringen tager, og det er derfor ikke synd at have en guldhamster alene. Dette stiller selvfølgelig nogle ekstra krav til anden form for aktivering af guldhamsteren, så den ikke keder sig og mistrives. Der er ikke umiddelbart specielle mentalitetsforskelle på kønnene, så begge køn er lige velegnede som kæledyr. Hannen har dog tendens til at blive tam hurtigere, men har til gengæld tilbøjelighed til lettere at få problemer med pels og hud. Hunnen er i brunst hver 4. dag og udskiller da duftstoffer fra hoftekirtlerne; nogle anser denne duft for ubehagelig.


For børn og unge, som ønsker sig et enkelt kæledyr, er guldhamsteren  en rigtig godt dyr at starte med. Da den er lidt større end dværghamsterne er den også lidt lettere at håndtere for mindre børn.

Guldhamstere kan købes hos de fleste dyrehandlere til priser omkring 100 kr  stykket, lidt mere eller mindre alt efter variant. Guldhamstere kan også købes hos private, som f.eks. kan findes via annoncer i lokalaviser, den blå avis mv. til under det halve.  Vær altid lidt ekstra opmærksom på dyrets tilstand, når du køber af private. Ofte er det fine dyr, men du har ingen garanti og ikke altid mulighed for at se, om de har haft en god opvækst eller hvor gammelt det er.  Brug din sunde fornuft, eller det der er tilbage af den, når du først har forelsket dig i dyret. 


Indretning af bure


En guldhamster stikker meget let af, så buret skal være lavet specielt til hamstere, f.eks. af net med meget fine masker. Et bur til en guldhamster skal være minimum  50 cm langt, 35 cm  bredt og 35 cm højt, men 70-80 cm i længden er bedst. Dyrehandleren har fint udvalg af hamsterbure, men lad dig ikke overtale til at vælge et dværghamsterbur, det bliver for småt.  Sørg for at buret er anbragt et sted hvor det ikke udsættes for træk og meget skiftende temperaturer. Guldhamsteren kan godt klare lidt kølighed, men er ikke særlig glad for kulde.


Du behøver ikke nødvendigvis at købe et færdigt hamsterbur, for et ældre fuglebur kan også anvendes. Du skal nemlig være opmærksom på at hamsterbure, hvor den nedre del består af plastik, kan være uhensigtsmæssige. Så et fuglebur med tremmer helt ned til den vandrette bundplade vil være velegnet. Et rottebur kunne også være en mulighed, men her kan tremmerne evt have for stor afstand – måske ikke til at guldhamsteren kan slippe ud, men dens unger.

Brug et tykt lag spåner som bundlag. Af velegnede alternativer til høvlspåner som bundlag kan nævnes "Gnavz"-flager, der er et ikke-støvende naturprodukt lavet af plantefibre og tang (kan fås hos dyrehandlere). Flagerne opsuger fugt og urin godt, og man undgår det støv, som høvlspåner, halm og hø kan give i buret. Hamsteren har brug for noget at gnave i, så det er vigtigt, at man giver den nogle friske frugtgrene en gang imellem.


I buret skal hamsteren have en hule. Man kan give den et sovehus lavet af f.eks. træ, ler eller keramik. Pap eller plastik duer ikke, da hamsteren gnaver igennem det.

Hver eneste dag skal overskydende frugt og grønt fjernes og der skal skiftes vand i drikkeflasken. Man behøver  ikke at fjerne rester af den færdige hamsterblanding,  den kan holde sig frisk i foderskålen i flere dage. En guldhamster er et meget renligt dyr, og den lægger altid sin afføring i et bestemt hjørne i buret. Det er derfor meget nemt et par gange om ugen at skifte dette hjørne. Du kan også anbringe en lille skål med chinchillasand eller lignende, der hvor den lægger sin afføring.

En gang om ugen skal alt i buret skiftes, og der gives nyt bundmateriale. Lad dog lidt af guldhamsterens redemateriale blive, så den stadig føler sig hjemme i buret. En gang imellem skal alle ting i buret og selve buret vaskes af – brug kun varmt vand uden sæbe. Ting af træ (sovehus, legetøj mv) kan være lidt svære at rengøre, for de har ikke alt for godt af at stå i blød for længe. Sørg for at træting er ordentlig tørre inden du sætter dem tilbage i buret.


Foder


Guldhamsteren behøver ikke ret meget mad, men til gengæld skal den kunne æde flere gange om dagen. Det er vigtigt, at den altid har adgang til frisk mad, da et så lille dyr meget hurtigt kan svækkes af sult.


Alle  hamstere er kendt for at lave forråd –  overskydende mad bliver transporteret i kindposerne hen til forrådskammeret. Tjek derfor om hamsteren har et meget stort forråd af mad, og at der ikke ligger fordærvet mad i forrådet.


Som grundfoder til guldhamsteren kan man benytte færdigblandet hamsterfoder fra en dyrehandel. Det skal være foder, der er blandet specielt til hamstere, og du skal undgå at købe foder i tætlukkede plastikposer.

Derudover kan man tilbyde hamsteren lidt grønt og frugt – mælkebøtter, frugtblade og frugtgrene med knopper er også en meget god idé. Husk det ikke må indeholde skadelige stoffer, det må f.eks. ikke være sprøjtet. Frugt og grønt, ligeledes gerne økologisk/usprøjtet, gives i små mængder, og husk at netop frugt og grønt hurtigt fordærves i et forråd. Hø/halm kan ikke anbefales som foder og redemateriale, da de tørrede græsstængler har skarpe ender, som kan forårsage skade på hamsternes kindposer. Du kan evt fremstille dit egen ”hamsterhø” om sommeren ved at lyntørre  frisk- og kortklippet plænegræs - uden strå og stængler - i et tyndt lag. 


De fleste tror, at guldhamsteren udelukkende æder planteføde, og den kan da også snildt klare sig hele livet på plantefrø og grønt. Guldhamsteren æder dog også gerne insekter i ny og næ. Tilbyd den derfor små dyr som foder i fangenskab. Melorme, græshopper o.l. kan købes, men man kan også selv finde insekter, larver og regnorme, som kan gives til hamsteren. Men lad være med at overdrive det, selvom det måske kan se sjovt ud når den bakser med et lille kryb. Tilbyd det kun 1-2 gange om ugen og kun få insekter hver gang. Bryder man sig ikke om at have levende insekter i huset, kan i stedet bruges foderblandinger til insektædende fugle. Et par gange om ugen vil hamsteren gerne have en lille bid rå kalvelever eller hakket okse- og kalvekød.


Guldhamsterens menuoversigt  


Frugt:  Æble, pære, banan, vindrue, fersken, melon, bær, rosiner


Grønt: agurk, blomkål, hvidkål, grønkål, salat, tomat, kålroe, ærter, kartoffel, gulerod, ærter


Urter: Græs, dild, julesalat, persille, frøspirer, mælkebøtte, vejbred, kløver, grene


Diverse. Ris, makaroni, spaghetti, pandekage, ær, kylling, kogt fisk, kød, insekter.


Husk at dette kun er supplementsfoder, som der ikke skal fodres for meget med; specielt emner under ”diverse” skal kun gives i små mængder.


Godbidder til guldhamsteren kan være nødder, grankogler, rosiner, jordnødder og lignende – dog ikke saltede jordnødder! Undgå også gerne enhver form for gnaverslik i øvrigt – det er ikke specielt sundt, og i værste fald skadeligt. Undgå også enhver form for saltede eller krydrede ting!  Det er meget vigtigt at undgå ”menneskegodbidder” såsom slik, kager og chips mv. Det er ikke sikkert at den vil æde det, men lad være med at give den muligheden. Det gælder her som med flere andre ting: det er ikke strafbart at byde mennesker de usleste næringskilder, hvad slik, kager og chips jo i grunden er. Men det nærmer sig dyremishandling at tilbyde dyr dem!


Og den skal altid have fri adgang til dagsfrisk drikkevand.

Mange guldhamstere bryder sig ikke særligt om gnaversten o.lign.  Du kan lave dine egne hamsterkiks, så din guldhamster får noget hårdt at gnave i; det skal den have, for dens tænder vokser hele livet:


Til ca 50 kiks: 5 dl vand, 0,5 dl majsolie, 700 g hvedemel, ½ spsk honning.  Alt røres sammen til en ensartet dej, som rulles ud i 2 lige lange pølser. Derefter skæres hver pølse i ca 25 skiver, de lægges på en bageplade og bages i 2 timer  v.  75°.


Aktivitet


En guldhamster er et lille, kvikt dyr. Den stikker nemt af og kan kravle ud af (ind i) huller  på ca 2 x 2 cm. Man skal derfor holde godt øje med den, når man har den ude af buret. Man kan evt. købe en løbegård hos dyrehandleren, så man har styr på, hvor den er, så de f.eks. ikke risikerer at komme til skade.


Guldhamsteren er et meget aktivt dyr, specielt om natten. Derfor er det vigtigt, at man giver den noget at beskæftige sig med. Den skal have mange ting at gnave i, f.eks. blade, grene, grankogler, kalk/vitaminsten, rødder osv. Der kan købes mange ting  (legetøj) i en dyrehandel, men det er også spændende med ting fra naturen. Den skal også have motion, f.eks. ved hjælp af et løbehjul. Vælg et solidt løbehjul, som fastgøres godt til burvæggen, så der ikke kan ske ulykker, når den bruger det. Løbehjulet skal være med fast bund, ikke tremmer, da den ellers kan beskadige sine ben, og pelsen kan sidde i klemme, hvis det drejer sig om en langhåret guldhamster.


Man kan også tage guldhamsteren ud på en løbetur eller i en sandkasse udendørs. Hold altid øje med, at den ikke kan slippe væk – den kan smutte ud alle steder!

En guldhamster kan bide hårdt så det bløder, men den kan let blive tam og vænne sig til ens hånd, hvis man behandler den roligt og nænsomt. Løft guldhamsteren forsigtigt med den ene hånd, og brug den anden hånd som støtte under den. Pas på med at lade den stå/sidde på hånden uden støtte, man bør i stedet forme en skål med hænderne, når man har den oppe. Hvis den bliver bange, kan den falde/springe ned og komme slemt til skade. Løft den derfor aldrig højt op, men sørg hele tiden for at den kun falder 10- 20 cm hvis den skulle ”smutte” for dig. Når den i starten skal vænne sig til ens lugt, er det en god ide at man stille og roligt tilbyder den godbidder med hånden, f.eks. solsikkefrø eller rosiner. Løft ikke hamsteren rundt om maven, og lad være med at kramme/klemme den med hånden. Hvis det gør ondt på den, eller den bliver bange, vil den forsvare sig ved at bide og prøve at flygte. Det burde være unødvendigt at nævne, at man ikke må løfte en guldhamster i ører, hale eller ben, men jeg gør det alligevel.


Giv gerne guldhamsteren en del opmærksomhed, men pas på med at overdrive det. Små doser flere gange om dagen vil ofte være bedre end at overkæle med den i timevis. Du gør den bedst rigtig tam ved at tage den op mange gange og i ganske kort tid. Så vænner den sig til din hånd og lærer, at den ikke er farlig. Tag den op ved at føre hånden hen til den fra siden eller forfra – ikke ovenfra, for det gør den oftest bange .   Respekter hvis den bliver stresset og afvisende efter nogen tid, og lad den få ro. Guldhamsteren har ofte den pudsige adfærd at den lægger sig på ryggen i en forsvarsagtig stilling. Hvis den er nyanskaffet vil den ofte hvæse for at afskrække, men det aftager i takt med at den bliver fortrolig med dig. Men hvis du har haft den længe og hvis den f.eks. hvæser efter at du har nuslet om den længe, så lad den få ro – det er dens måde at sige fra på.


Formering


Guldhamsteren bliver som regel kun et par år gammel. Den er ganske let at få til at yngle og det kan være spændende og sjovt at følge ungernes opvækst. Der skal blot bruges en han og en hun, så klarer de selv resten. I modsætning til mange andre gnavere, hvor han(ner) og hun(ner) går sammen, så er der hos guldhamstere tale om mere planlagt familieforøgelse. Undgå at få unger i ferieperioden, hvis der er planer om at være bortrejst. Godt nok kan guldhamsteren let passes af venner og familie, men det ER jo ikke sikkert at de har lyst til (eller evner) den ekstra omhu. Hunnen er drægtig i kun 16 dage, noget af det korteste vi kender hos pattedyr. Hun føder typisk omkring 6-8 unger, men det kan i øvrigt variere fra 4 til 12 stk.  Efter sigende kan ungerne være  kønsmodne allerede efter en måneds tid - inden de er fuldt udvoksede. Så hvis de holdes sammen for længe risikerer man  søskendeparringer. Sørg for at adskille dem ret tidligt. Sørg i øvrigt også for ekstra rigeligt mad og vand til den diegivende hun. De første dage efter fødslen drikker ungerne ikke så meget, men senere  fortærer de ret voldsomme mængder modermælk.


Særlige forhold


Pga. guldhamsterens ringe størrelse går det hurtigt ned ad bakke for den, hvis den bliver syg. Se ikke tiden an, men kontakt straks en dyrlæge. Og det er vigtigt, at hamsteren altid har adgang til mad og vand, ellers kan det let gå galt.

Pas på, når den er ude. Den kan komme ind ad et hul på størrelse med en sodavandskapsel, så den kan gemme sig de mest utænkelige steder. Vær desuden meget opmærksom på at den ikke kan komme til at bide i, eller æde af, ting og mad den ikke kan tåle.


Som andre gnavere tåler guldhamsteren  træk og kulde dårligt, og den kan derfor udvikle luftvejsinfektioner, som kan være dødelige. Begynder den at nyse meget eller trækker vejret langsomt eller besværet, skal man derfor tage den til dyrlægen.

Guldhamstere kan få diarré, som ofte skyldes, at de fodres med for meget frisk grønt eller for hurtigt foderskift. Ved kun at fodre med hamsterblanding  nogle dage går det normalt hurtigt over igen.

Husk i øvrigt at kontakte dyrlægen ved  andre tegn på sygdom eller dårlig trivsel (pelstab, nedsat aktivitet, længerevarende diarré  mv). Hvis den ser dødssyg ud og du måske kunne tænke at den skal aflives, så er det uansvarligt at gøre det selv, fordi det er en billig løsning. Brug dyrlægen selvom det er dyrere.  Det er meget bedre og det er god dyreetik, og du risikerer ikke at blive udsat for uventede, ubehagelige oplevelser. 


På hver hofte har guldhamsteren en lille kirtel, hvorfra der udskilles et duftstof, når de er i brunst. Derfor ses i mange tilfælde en mørk plet i pelsen omkring.


Kildehenvisninger


Dyrenes beskyttelse (noget af teksten er sakset herfra)


Bornhult, Marianne (1985): Guldhamsteren. 66 s., Høst & Søn

 

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use