Typisk kæmpestens (boulders) lokalitet for atlas daggekko omkringTafraoute.

                                                                     WWW.GODEDYRERAAD.DK

Voksen atlas daggekko varmer sig. (bemærk lidt              Den omtrentlige udbredelse af atlas daggekko i Marokko

blodmider i armhuler, typisk for nyindfangede dyr) 

 

 

ATLAS DAGGEKKO  -  Quedenfeldtia moerens

 

Atlas daggekko eller Marokko daggekko er en spændende, dagaktiv gekko fra Atlasbjergene i Marokko. Den optræder især i den højeste del af Høje Atlas syd for Marrakech og i Lave Atlas sydøst for Agadir (se kortet). Den foretrækker højder fra 1000 m til ca 3500 m og kan lokalt optræde talrigt.

 

Atlas daggekko er ikke særlig grundigt beskrevet og der hersker tillige uenighed om hvorvidt den optræder som 2 arter eller een art med 2 varianter, den ene med pletter, den anden uden. Nogle steder ses den plettede omtalt som Q. moerens og de uplettede som Q. trachyblepharus. Den uplettede variant findes kun i små områder, f.eks. i Oukaimeden Nationalpark omkring Toubkal  (4167 m),  det højeste bjerg i Atlasbjergene.

 

Atlas daggekko er stort set ukendt som terrariedyr, men jeg håber at de få individer som jeg har haft skaffet hjem fra Marokko de seneste år, kan bidrage til,  at folk får øjnene op for denne gekko. Den er ikke udpræget farvestrålende, men den brune grundfarve er dog suppleret med striber og sorte pletter, som kan være omkranset af fine, orange eller rødlige ringe. Når den sidder frit fremme og varmer sig, træder pletter og farver tydeligt frem, og den bliver ganske smuk at se på. I lighed med de grønne daggekkoer fra Madagascar mm (Phelsuma arter) er Atlas daggekko udelukkende dagaktiv, men den optræder kun på klipper og kæmpesten, i halvtørt miljø. Den er meget livlig og løber hurtigt rundt på klipperne, hvor flyvende insekter (diverse fluer mm) eller kravlende biller er de hyppigste byttedyr. Den er meget opmærksom og ser sig ofte søgende omkring for at finde veje frem til naboklipper eller sten. I naturen har jeg iagttaget et sjældent fænomen hos krybdyr, nemlig evnen til at benytte omveje for at nå hen til byttet. Ikke ret mange dyr mestrer denne teknik, som indebærer at man kortvarigt skal bevæge sig VÆK fra byttet.

 

Atlas daggekko skal holdes i et terrarium med klippesider og sten med både lodrette og vandrette (gerne ru) flader og der skal være sprækker de kan søge skjul i. Men de kommer hurtigt frem. Der må gerne være en enkelt plante, som kliner sig lidt op ad ”klippesiden”, eller er anbragt til tops og hænger lidt ned. I naturen ynder de meget at opholde sig på klippeflader med overhængende  grene af træer, f.eks. argantræet, som kan findes spredt mellem klipperne. Undgå at dække bunden med sand eller jord, det er de ikke vant til. Dæk bunden med ægte eller kunstig klippe, til nød lidt sandpapir. En lille vandskål er selvfølgelig nødvendig. Sørg gerne for et par æglægningssprækker på 1-2 cm´s tykkelse i forskellig afstand fra varmespotten.

 

I området omkring Tafraoute (1100-1300 m) , hvorfra de hjembragte dyr stammer, er vinteren kølig, nærmest som vores sommer, men natten kan blive koldere og der kan være dage med ret koldt vejr, måske endda let frost. Sommeren er meget varm, meget hyppigt med dagtemperaturer over 40°. Jeg vil anbefale en rimeligt standardpræget temperaturregulering med en spotlampe, som giver en varmeplads med ca 40-50° lige under lampen, og så 20-30° rundt omkring i terrariet. Jeg vil ikke anbefale bundvarme med varmeplader mm.  Benyt en daglængde på 10- 11 timer i vinterperioden og skru gradvis længden op til ca 13-14 timer i sommerperioden. Du kan evt tillige skifte mellem en lidt svagere spot om vinteren og en stærkere om sommeren for at forstærke årstidsforskellen. Æggene lægges gerne i sprækker og i naturen er der eksempler på at mange individer lægger æg i samme sprække. Jeg har set angivet at de lægger 1 æg ad gangen, 3-4 gange i løbet af sommeren, men jeg er ikke helt sikker på om de evt kan lægge 2 æg ad gangen, sådan som gekkoer normalt gør. Det får vi snart mere kendskab til. Æggenes udviklingstid er endnu ikke klarlagt, men jeg gætter indtil videre på ca 3 måneder ved 27-30°.

 

Atlas daggekko æder gerne alle former for insekter eller edderkopper mm i passende størrelse. Gekkoen selv bliver ikke særlig stor, max 12-15 cm med hale, så de voksne dyrs byttedyr skal være højst  1-1,5 cm, d.v.s. spyfluer eller fårekyllinger str 5-6-7 (se om fårekyllinger andetsteds på godedyreraad.dk). Men alt vildfoder i passende størrelse kan bruges (små markgræshopper, små sommerfugle/larver, bløde biller og meget mere. Skolopendre tages meget gerne). Fra dyrehandlerens udvalg kan benyttes stuefluer, grønne eller sorte  spyfluer, fårekyllinger og mikroorme. Gerne små græshopper, men de er ofte for dyre. Bladlus og bananfluer er for små, men sikkert velegnede til nyklækkede unger. Jeg ved det ikke med 100% sikkerhed, men jeg tror bestemt ikke at de behøver frugt eller frugtmos mm., sådan som Madagascar daggekkoer behøver det.